Programează o întâlnire →

Ceremonie

Black tie: ce presupune acest cod vestimentar și cum îl respectăm

La bază, codul Black Tie este varianta mai puțin riguroasă a stilului White Tie – care reprezintă standardul eleganței supreme. În ziua de astăzi, acesta se mai regăsește foarte rar, la ceremonii de decernare a premiului Nobel, invitații la curtea regală sau la Balul Vienez.

În mod tradițional, în Anglia, gentlemenii purtau la cinele grandioase White Tie, însă – din dorința unui confort sporit – nobilimea din noua generație a făcut tranziția înspre Smoking sau Black Tie.

Transformările au constat în modificarea și scurtarea fracului – rezultând astfel sacoul tip smoking, papionul alb a fost înlocuit cu cel negru, iar gulerul rândunică al cămășii a fost înlocuit cu o variantă de guler standard.
Pentru a păstra totuși caracterul formal, s-a menținut satinul pe revere, smokingul având în acest fel o prestanță deosebită.

Black tie este un cod vestimentar destinat evenimentelor care au loc seara, după orele 18:00. Cu alte cuvinte este un costum potrivit pentru ceremonii de premiere, petreceri de aniversare, nunți grandioase și baluri prestigioase, premiere la teatru sau operă. Astfel de evenimente au specificat pe invitație: Dress code – Black tie.

Ce presupune ținuta Black Tie destinată bărbaților

 

Ținuta Black Tie constă într-un costum, de obicei din lână de culoare neagră (alternativa cromatică fiind bleumarin). Mai este cunoscut și sub denumirile de „smoking” sau „tuxedo”.

De menționat este faptul că doar sacoul poate avea o altă culoare, pantalonii ținutei Black Tie fiind doar negri.

Sacoul specific acestui tip de costum are reverele satinate și, în majoritatea cazurilor, are închidere la un singur nasture (există însă și varianta la două rânduri de nasturi). În cazul evenimentelor Black Tie, reverele trebuie să fie ascuțite sau de tip șal. Prima variantă este preferată de bărbații care adoptă un stil vestimentar modern, iar reverul șal este potrivit în cazul persoanelor care preferă stilul vestimentar clasic.
O particularitate pentru codul Black Tie este că pe timp de vară, când temperaturile ridicate o impun, sacoul negru poate fi înlocuit cu unul de culoare albă sau ivory (așa numitul Smoking colonial).

Pantalonii – este recomandat ca aceștia să fie confecționați din același material ca și sacoul și să fie de culoare neagră (indiferent de culoarea sacoului). Pantalonii cu manșetă nu sunt potriviți în cazul acestor evenimente. De asemenea, un detaliu foarte important: nu se asortează curea. Astfel, talia pantalonilor este simplă (fără găici pentru curea), sau există opțiunea unor catarame reglabile, poziționate în lateral. Bretelele sunt o altă variantă, în cazul în care este necesară susținerea. Ca un ultim detaliu, unii pantaloni de smoking pot avea vipușcă (galon).

Cămașa – este necesar să se opteze pentru o cămașă albă în cazul evenimentelor Black Tie. Nu orice cămașă este însă potrivită, recomandarea specialiștilor Consiglieri fiind aceea de a purta un model cu plastron.
Se poate opta pentru o cămașă cu fentă ascunsă, în cazul căreia un singur nasture este vizibil, sau un model de cămașă cu nasturi negri, aflați la vedere.
Manșetele cămășii sunt neapărat duble, adică pentru butoni (existând și varianta de manșete simple, dar tot pentru butoni).

Accesoriile – un aspect esențial este faptul că se poartă papion, din mătase neagră (nu cravată). De asemenea, în buzunarul de la piept al sacoului, la loc de mare cinste trebuie să stea și batista de buzunar, în acest caz simplă, albă (de preferat din același bumbac cu cel al cămășii). Tot la accesorii se mai pot menționa bretelele (curea nu se poartă la ținuta Black Tie) – acestea vor fi din mătase neagră sau albă.
Butonii pentru manșetele cămășii pot fi: negri, aurii sau din sidef.

Pantofii care se poartă la ținuta Black Tie trebuie să fie negri, din piele lucioasă sau cu finisaj mat, model Oxford, purtați împreună cu șosete negre din mătase sau bumbac Filo di Scozia, lungi până aproape de genunchi.

Cu toate ca poate părea puțin rigid, la origini scopul codului vestimentar Black Tie a fost acela de a ușura alegerile vestimentare pentru un eveniment. Astfel, dacă invitații ar purta cu toții aceeași ținută, nu ar exista riscul ca cineva să fie îmbrăcat nepotrivit.

Pentru mai multe sfaturi vestimentare și explicarea altor reguli de stil, vă invităm să rezervați o sesiune de consultanță vestimentară cu un expert de imagine: Consiglieri.ro/Programeaza

Telefon programări: (+4) 0786.22.88.11

Codul vestimentar Black Tie este pretabil pentru: Costume de mire | Costume de ginere | Costume de nunta.

Colectia Ceremony Consiglieri: Consiglieri.ro/Ceremony-Collection

CEREMONY COLLECTION 2022

În anul 2022, Consiglieri le oferă viitorilor miri privilegiul de a îmbrăca o ținută completă de înaltă calitate, care respectă în detaliu dimensiunile și preferințele purtătorului.

Propunerile Consiglieri pentru sezonul 2022 întruchipează eleganţa, evoluţia şi puterea vestimentației formale de a transforma mirele într-un gentleman modern.

Ținutele masculine asigură o apariție rafinată datorită croiului ireproșabil, a țesăturilor ce poartă semnătura celor mai renumiți producători la nivel mondial și a detaliilor de personalizare.

Costumul de mire trebuie sa îl avantajeze pe cel care o poartă, să îi pună în valoare calitătile fizice, să se potrivească cu personalitatea acestuia și, nu în ultimul rând, să îi ofere confortul de care are atât de mare nevoie pe parcursul întregii zile.

Alege culoarea care ți se potrivește, în funcție de anotimp și locația evenimentului

Smochingul negru rămâne o opțiune atemporală și sigură, un apogeu al eleganței în vestimentația pentru ceremonii.

Dacă vrei să rămâi într-o zonă clasică și elegantă, dar să aduci un element de noutate în ținuta ta, alege pentru sacoul costumului de nunta sau cununie o nuanță profundă precum: bleumarin, verde smarald, burgundy sau marsala.

Pentru o nuntă sau cununie în aer liber, ori într-o locație mai puțin formală, îți recomandăm un costum bej, ivoar, bleu sau gri deschis dintr-o țesătură ușoară, care permite pielii să respire natural.

Stabilește o întâlnire cu consultantul Consiglieri

Întâlnirea cu consultantul vestimentar Consiglieri este punctul de plecare pentru crearea ținutei tale. Acesta te va îndruma către alegerea corectă și te va ajuta să dai o notă personală ținutei prin alegerea detaliilor de personalizare.

Showroom

Showroom-ul Consiglieri este locul unde experienta Made-to-Measure isi incepe povestea.

PROGRAMEAZA o vizita in showroom

Unul dintre consultanții Consiglieri vă va contacta pentru a stabili o programare de consiliere gratuită la showroom-ul din Aleea Alexandru 7A, Bucuresti.